Скажемо сміттю «Ні»

                    
Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять!


Забруднення ґрунту

Величезні площі поверхні Землі забруднені відходами життєдіяльності людини. Велика кількість відходів токсичні, небезпечні для життя тварин і людини. Учені підрахували, що за рік один міський житель викидає одну тонну сміття! Сьогодні все сутужніше знайти місце для зберігання навіть такого не дуже небезпечного сміття, як пластмаса.
Але багато відходів дійсно отрутні й навіть радіоактивні. В одній тільки Великобританії в 1990 р. існувало 4800 звалищ небезпечного токсичного сміття. Іноді люди навіть не підозрюють, що поруч із ними зберігаються відходи від шкідливого виробництва. Наприклад, є факти, що щорічно в Польщі безконтрольно на смітники попадає близько 20 мільйонів тонн небезпечних відходів. Деякі країни, законодавство яких строго карає за поховання небезпечного сміття, експортують його в інші держави. У такий спосіб сотні тисяч тонн відходів відправляється для знищення або поховання із Західної Європи в Східну.

Кожна людина є господарем у власному домі – це стосується не лише власної оселі, а й благоустрою кожного населеного пункту, та й держави загалом. Проте, мало хто це усвідомлює, а тим більше виконує.

Правильне сортування сміття дозволить майже удвічі зменшити кількість відходів, що йдуть на сміттєзвалища.


На сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища. Ця проблема настільки нагальна не тільки в Україні, а й у всьому світі, що навіть з’явився такий вислів" відходи беруть нас за горло".
Цікаво знати:


У кожному людському помешканні утворюється величезна кількість непотрібних матеріалів та виробів, починаючи від старих газет та журналів, порожніх консервних банок, пляшок, харчових відходів, обгорток та упаковок, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом та поламаною побутовою чи офісною технікою. Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на вулиці, біля торгових точок. Всюди нас оточують папірці, обгортки з пластика, скло, целофан і т. ін.



Із зростанням кількості міст та промислових підприємств постійно збільшується кількість відходів. Промислові і побутові відходи створюють безліч проблем, таких як транспортування, зберігання, утилізація та ліквідація.
Сміття утворюється і накопичується не лише у житлових приміщеннях, а й у офісах, адміністративних спорудах, кінотеатрах і театрах, магазинах, кафе й ресторанах, дитячих садках, школах, інститутах, поліклініках та лікарнях, готелях, на вокзалах, ринках чи й просто на вулицях.
Викидаючи сміття, люди порушують один з основних екологічних законів кругообіг - речовин у природі. Адже, вилучаючи з природи чимало речовин, людина змінює їх до невпізнанності повертає у природу у вигляді сміття, яке не розкладається на вихідні речовини природнім шляхом.
Коли більшість із нас виходить із під'їздів багатоповерхових будинків, перше, що бачимо, - це смітники. Таке значне зростання кількості відходів - результат, передусім, зміни способу життя людей та надзвичайного поширення предметів одноразового використання. Нерегулярне вивезення побутових відходів, накопичування їх в міських кварталах викликає неприємний запах та сприяє розмноженню мух - перенощиків різних інфекційних захворювань.





Усі відходи поділяються на:
побутові, що утворюються в результаті життєдіяльності людей та амортизації предметів побуту;
промислові, що утворюються при виробництві продукту,
або виконанні робіт, під час яких вони втратили свої споживні якості;,
сільськогосподарські, що утворились в сільськогосподарському виробництві;
будівельні (відходи в процесі будівництва будівель споруд, виробницrвa будівельних матеріалів);
споживання (вироби і машини, що втратили свою споживчі властивості в результаті фізичного і морального зносу);
радіоактивні (невикористані радіоактивні речовини і матеріали, що утворюються при роботі ядерних peaктopів, при виробництві та використанні радіоактивних ізотопів). 
Спостерігаючи за щоденним накопиченням відходів, не можна не подивуватись з того, який потужний потік матеріалів усіх видів рухається лише в одному напрямку – від місця видобування ресурсів на смітник. Так само, як природні екосистеми залежать від кругообігу речовин, так стійке існування технологічного суспільства, зрештою, залежатиме від людської здатності і вміння рециклізувати практично всі види матеріалів. У зв’язку з цим найдоцільніше застосовувати не один метод, а розробляти комплексну програму ліквідації відходів.


Для всіх нас дуже важливо усвідомити, як це усвідомили мешканці розвинених країн, наскільки "сміттєвий вал" небезпечний для міста, довкілля. Не менш важливо й те, що й цю проблему можна легко подолати, зробивши невелике зусилля над собою.
На жаль, знайдуться лише поодинокі громадяни, котрі нестимуть обгортки від морозива чи бляшанку від пива бодай 100 метрів, розшукуючи смітник. Але й навіть коли цей смітник поруч, наприклад, на зупинці транспорту, все одно, купи сміття знаходяться де завгодно поруч із ним. То ж, можливо, європейський вибір починається з банально знайомого з дитинства, але такого складного принципу - чисто не там, де прибирають, а там де не смітять.


Щоб допомогти рідному місту чи селу не потонути у сміттіпотрібно лише навчитися правильно поводитися з домашніми відходами

1. Вдома  розділяти сміття у два відра: для органічних відходів (їжі та іншого) і решти, що можна переробити. 
2. Вимагати, щоб влада організувала у місцях збору сміття спеціальні баки. 
3. Якомога більше сміття сортувати і здавати у найближчі пункти прийому вторинної сировини (макулатуру, склотару поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки).
4. Купувати менше зайвих товарів, наприклад, поліетиленових пакетів
5. Дотримуватись «принципу трьох R»: Reduce (зменшуй споживання), Reuse (використовуй повторно), Recycle (переробляй).


Бережи  природу,  не сміти!!!!

Коментарі